Zonnedaken lease, huur of koop

Zonnepanelen

Dat zonnepanelen werken is intussen wel bewezen. Steeds meer particulieren en bedrijven wagen de stap en investeren in deze duurzame bron van opwekking. Waarom mensen investeren loopt natuurlijk uiteen.

Duurzaamheid

Mensen zien dat de fossiele brandstoffen opraken, dit heeft tot gevolg dat we allemaal moeten overstappen op duurzame energie. Een nobel streven, maar helaas voor de meeste mensen niet voldoende om hun spaargeld opgenomen te steken. Gelukkig zijn er buiten een schone toekomst nog meer redenen om te gaan voor zonnepanelen.

Onafhankelijkheid

Wat de overheid de komende jaren gaat is niet duidelijk. Wat doen we met het energienetwerk, gaan de centrales dicht, komt er extra belasting op stroomverbruik? Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dat het steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt om zonder duurzame oplossingen te leven is een feit.

Met zonnepanelen kun je een stuk zelfstandigheid kopen. In veel gevallen kunnen we voldoende panelen kwijt om de gehele dag te kunnen draaien zonder ook maar één kWh van het stroomnet te hoeven halen. We hebben intussen zelfs oplossingen waarmee we het overschot aan stroom kunnen opslaan, zodat we ook het verbruik ’s nachts kunnen dekken met een goed ontworpen installatie

Wat er ook met de prijzen van belastingen gebeurt, dat is niet langer van toepassing op de ondernemer die zijn geld in duurzaamheid steekt

Rendement

De minst nobele oplossing van het rijtje, echter wel de grootste motivator merken wij in de praktijk. Zonnepanelen zijn lucratief, gegarandeerd en hebben de twee bovenstaande punten als bijkomend voordeel.

 Onze overheid heeft besloten dat investeringen in Zonnepanelen binnen zeven tot acht jaar terugverdiend moeten zijn. Zoals we intussen weten gaan zonnepanelen makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Dit betekend dat in de praktijk de investering drie tot vier keer wordt terug verdiend

Een eenvoudige rekensom leert ons dus, € 100.000 investering betekend € 300.000 euro ontvangen. Dit is wat kort door de bocht, maar is wel feitelijk waar het op neer komt. Niet alleen zijn deze cijfers zeer goed haalbaar en tevens geconstateerd dat de overheid de eerste 15 jaar je rendement heeft behaald met de SDE ++ subsidie.

Zonnepanelen zijn niet gratis, dat is helaas ook een feit. Daarom hebben wij 4 mogelijkheden bedacht waarmee wij elke (bijna) onderneming kunnen voorzien van deze mogelijkheid of er nu geld is of niet. Uiteraard is hier wel een dak voor nodig dat groot en sterk genoeg is, maar dat is logisch.

De mogelijkheden:

  1. Zelf kopen

Dit is de meest rendabele optie, het totale rendement van de subsidie ​​en de panelen komt ten bate van de afnemer. Deze optie heeft natuurlijk ook het nadeel dat de volledige investering, verzekering, onderhoud, beheer en alle risico’s van de installatie voor rekening van de afnemer komen. In de praktijk helpen wij onze klanten graag mee om inzichtelijk te maken wat er precies komt kijken bij het succesvol exploiteren van eigen zonnepanelen

  1. Leasen
    Een externe partij doet de investering en vraagt ​​hier maandelijks een bedrag voor. Dit is natuurlijk een verdienmodel voor de leasemaatschappij en wij zien in de praktijk dat de rentes in deze constructie ongeveer drie tot zelfs vijf maal hoger zijn dan wanneer er een duurzame lening wordt afgesloten bij de bank. Het grote voordeel is dat de panelen eigendom blijven van de leasemaatschappij en zij de garantie, financiering en het risico voor hun rekening nemen. Helaas gaat dit ook naar de koste van het rendement.
  2. Dak verhuur
    Een steeds populairder wordende oplossing. Een onderneming heeft een groot dak en is niet voornemens hier iets mee te gaan doen. Wij huren graag het dak van onze klanten en bieden hier 15 jaar lang een vergoeding voor per paneel dat wij mogen plaatsen. In deze constructie zijn er geen cijfers nodig, geen risico’s en staat vanaf dag 1 vast wat er betaald wordt worden voor de installatie. Goed of slecht weer, dat bedrag blijft gelijk en gegarandeerd voor de komende 15 tot 20 jaar.
    Wij bieden zelfs mogelijkheden om dit bedrag met een kleine reductie vooraf uit te keren, dus helpen wij graag mee met het bedrijf van onze klanten sterker en gezonder te maken voor een gezamenlijke toekomst
  3. Postcoderoos 

Een complexe oplossing waar veel tijd, geld en mankracht voor nodig is. Het dak wordt verhuurd of verkocht aan de omwonende binnen een straal van 2 postcodes. Er moet een VVE worden opgericht die beheer voert over de installatie en er moeten deelnemers geworven worden om de installatie te kunnen verkopen / verhuren.

Deze oplossing wordt toegepast op het moment dat er een maatschappelijk doel bereikt moet worden, een marketingdoelstelling van dat het een gemeenschapspand betreft. Uiteraard kunnen wij onze klanten van A tot Z begeleiden in de optuigen, verkopen en exploiteren van de postcoderoos.